Selecteer een pagina

Prachtig nieuws! Het Europese Parlement heeft ingestemd met een verbod op wegwerpplastic. Dit verbod moet ingaan per 2021 en geldt in eerste instantie alleen voor plastic wattenstaafjes, borden, bestek, rietjes, roerstaafjes en stokjes voor ballonnen. Er moeten nog een paar stappen genomen worden voor het verbod er daadwerkelijk komt, maar PuinHope is hoopvol gestemd!

Enkel met een verbod op wegwerp plastic zijn we er natuurlijk nog lang niet, maar volgens ons is het een belangrijk signaal en begin. Ook steeds meer grote bedrijven en multinationals lijken zich aan te sluiten bij de vraag om minder (wegwerp) plastics te gebruiken voor hun producten. Voor veel van de gemaksproducten die wij in de supermarkt kopen is nog steeds plastic of een ander materiaal dat zorgt voor een vacuüm verpakking, noodzakelijk om het lang vers te houden. Er is nog geen vervangend product gevonden, met dezelfde eigenschappen als plastic dat wél volledig biologisch afbreekbaar is.

Maar tot die tijd naar moeten we ernaar streven dat de plastics die we gebruiken in elk geval recyclebaar zijn en ook daadwerkelijk na gebruik in de juiste afvalbak terecht komen.Tegelijkertijd wordt er over de gehele wereld koortsachtig gezocht naar manieren om plastics op een natuurlijke manier weer af te kunnen breken. Er zijn de afgelopen jaren al schimmels, meelwormen, bacteriën en enzymen gevonden die plastics opeten en afbreken. Als het lukt die bacteriën en enzymen op grote schaal te produceren en in te zetten als “plastic afval verwerkingsstations” zou dat natuurlijk geweldig zijn. Een hoopvol geluid voor de toekomst.

In de tussentijd kunnen we zelf natuurlijk al zorgen dat we een stuk minder plastic gaan gebruiken. Dingen als plastic boterhamzakjes en folies, aluminiumfolie, rietjes, bestek en wegwerpbekers zijn allemaal te vervangen door duurzame producten die je na gebruik niet weg hoeft te gooien. Deze duurzame producten vragen soms een kleine omschakeling in gewoonten, maar zijn op termijn een stuk beter voor het milieu en ook voor je portemonnee. Dus doe mee met PuinHope; ga van trash naar cash en maak geen rotzooi, maar PuinHope. Met z’n allen kosten besparen, afval verminderen en zorgen voor een mooiere en schonere planeet!