Selecteer een pagina

Lang niet voor iedereen is het vanzelfsprekend de supermarkt in te lopen en in je winkelkarretje vol te leggen met verse producten, precies waar jij deze week zin in hebt. In bijna iedere stad in Nederland zit een Voedselbank. De Voedselbanken voorzien gezinnen die het hard nodig hebben van hun wekelijkse boodschappen en PuinHope ging een kijkje nemen bij Voedselbank Breda.

Ons bezoek aan de Voedselbank Breda

Rene de Graaf, floormanager bij Voedselbank Breda, vertelt dat locatie Breda hun uitgifte dag op vrijdag hebben. De woensdag en donderdag daarvoor staan volledig in het teken van voedselproducten verzamelen, verwerken en items met een verlopen houdbaarheidsdatum eruit filteren.

De Voedselbank mag verschillende type producten langer dan de opgelegde houdbaarheidsdatum voor supermarkten uitgeven, maar zit ook strikt verbonden aan de voor hun opgelegde houdbaarheidsdatums. Dat is soms een race tegen de klok. Rene vertelt dat hij de week daarvoor een vracht binnen kreeg met producten die tot dezelfde dag uitgegeven mochten worden. Het was woensdag, dus voor locatie Breda duurt de uitgifte dag nog tot vrijdag. Rene is scherp op de hoogte van uitgifte dagen van andere Voedselbank locaties in de omgeving en liet de vracht direct doorrijden naar een Voedselbank locatie welke die dag de producten nog kon uitgeven aan de behoevende gezinnen.

De Voedselbank Breda bedient op dit moment ruim 480 gezinnen en heeft maximale capaciteit voor 500 gezinnen. Ondanks de zeer gunstige economie en lage werkloosheid dus veel gezinnen die afhankelijk zijn van de Voedselbank.

De Voedselbank heeft vaste samenwerkingen met supermarkten in de buurt en krijgen incidenteel partijen van eenmalige donateurs. Het aanbod is dus altijd anders, maar een gebrek aan halal vlees, verse vis en groenten is structureel. In de hoek zie ik stapels vrolijk beschilderde dozen staan die zijn bedoeld voor jarige kinderen. Ook de inhoud daarvan is altijd anders en kun je denken aan cadeaubonnen of speelgoed dat de Voedselbank gedoneerd krijgt.

Vrijwilligerswerk of een kleine donatie

Er lopen tientallen vrijwilligers rond die stuk voor stuk met een grote glimlach enthousiast over hun werk daar vertellen. Sommigen zijn zelf afhankelijk geweest van de hulp van de Voedselbank, anderen vullen hun werkweek aan met een dag vrijwilligerswerk en verschillende studenten zetten zich in.

In een wereld waar steeds meer banen afhankelijk en verwikkeld zijn met techniek en IT, is vrijwilligerswerk bij de Voedselbank daarvan een tegenhanger van concreetheid. Je werkt met fysieke producten, maakt een directe impact op gezinnen bij jou in je stad en je gaat ook nog eens grootschalig voedselverspilling tegen. Wat ons betreft dus echt een aanrader eens contact op te nemen met een Voedselbank bij jou in de buurt om de mogelijkheden voor jouw bijdrage als vrijwilliger te bespreken!

Een kleiner steentje bijdragen? Sms RAAK naar 4333 om eenmalig €3,- aan de Voedselbank Breda te doneren. Ook kun je deze betaallink gebruiken: https://www.qrtsjing.com/checkout/483L594

PuinHope_logo

Over ons

Geen rotzooi, maar PuinHope!

Bespaar kosten, beperk afval, draag bij aan duurzaamheid en zorg voor een mooiere en schonere aarde.

Volg ons