Selecteer een pagina

Het wonen in de hoofdstad heeft veel voordelen, maar kent ook een groot nadeel: weinig natuur om je heen. Het is dus een stuk lastiger om je groene vingers te laten wapperen dan wanneer je een huis met eigen tuin hebt. Natuurlijk hebben veel Amsterdamse woningen wel een balkon, of in ieder geval een vensterbank, en kun je dus op kleine schaal aan de slag met (moes)tuinieren.  Maar gelukkig zijn er ook een aantal mooie initiatieven om je eigen moestuingroenten te kunnen zaaien én oogsten.

Tuinieren op leegstaande plekken

Een daarvan is het huren van een stadsmoestuin van Stichting Stadsboeren. Stichting Stadsboeren bouwt moestuinen op leegstaande plekken in Amsterdam en verhuurt deze vervolgens aan Amsterdammers. Zo wordt de stad groener, worden braakliggende terreintjes op een nuttige manier ingezet, leren Amsterdammers waar hun voedsel vandaan komt én biedt de stichting een mooie plek waar stadsgenoten elkaar kunnen ontmoeten en groene tips kunnen geven. Op dit moment hebben ze twee locaties: In Oud-West bij Lab 111 en in Oost in de voormalige Bijlmerbajes. Maar als het aan Tim de Broekert van Stichting Stadsboeren ligt, krijgt iedere wijk een moestuin.

Heb je (nog) geen groene vingers?

Stichting Stadsboeren biedt niet alleen mogelijkheid tot tuinieren, maar ondersteunt ook bij een succesvolle oogst. Zo hebben ze een handige zaaikalender zodat je weet wanneer je wat moet zaaien, verplanten of oogsten, en verzorgen ze ook workshops moestuinieren. PuinHoper Tamara heeft afgelopen seizoen een moestuin gehuurd. “Het leek me leuk om midden in de stad toch je eigen plekje te hebben voor het verbouwen van groenten. Aangezien een moestuintje van zo´n 1,5m x 1,5m maar 45 euro per jaar kost, hield niets me tegen om de uitdaging aan te gaan. Eerst heb ik de workshop Moestuinieren van Stadsboeren gevolgd, en daarna ben ik vol goede moed aan de slag gegaan met prei, courgette en tuinbonen. Het is ontzettend leuk om te zien hoe deze groenten groeien en er elke week een beetje liefde en aandacht in te stoppen. Uiteindelijk was de oogst niet super groot, maar we hebben wél veel plezier gehad. Moestuinieren is eigenlijk best wel mindful!

Wil jij ook een moestuintje huren in Amsterdam of een van de workshops volgen? Kijk dan op http://www.stadsboeren.org/.

PuinHope_logo

Over ons

Geen rotzooi, maar PuinHope!

Bespaar kosten, beperk afval, draag bij aan duurzaamheid en zorg voor een mooiere en schonere aarde.

Volg ons