Selecteer een pagina

GROENTE EN FRUIT BIJ DE BRON

De schappen in de supermarkt liggen er vol mee:  heerlijke groenten en fruit, zowel van eigen bodem als elders op de wereld. En over het algemeen niet duur. We hebben het goed voor elkaar in Nederland met een breed en gevarieerd aanbod voor elke portemonnee. Wel is het vaak erg onduidelijk wat er allemaal voor nodig is geweest om het eindproduct bij ons in de supermarkt te krijgen.

Om een zo breed mogelijk en betaalbaar aanbod te hebben, liggen de schappen doorgaans vol met niet duurzaam geteelde producten, waarvan een groot deel geïmporteerd moet worden en verpakt is in plastic. Voor wie iets meer tijd en/of geld kan besteden aan voeding kan dit gelukkig anders!

Wil je geld besparen en heb je er tijd voor, dan biedt een ouderwetse volkstuin de ultieme uitkomst, en is inmiddels weer helemaal hip: Je oogst wat je zaait en zit al snel met teveel, waardoor je vrienden en familie ook mee kunnen profiteren!  Als je een eigen volkstuin wel ziet zitten, vergelijk er een paar met elkaar voor je je beslissing maakt. De prijs kan per vereniging verschillen en soms dien je een eventueel schuurtje of tuinhuisje over te nemen. Ook hebben de populairste volkstuincomplexen soms een wachtlijst.  Tip: met een stadspas kun je vaak korting krijgen op de huur van een moestuin, soms tot wel 50%.

Voor wie minder tijd heeft, biedt een biologische moestuin met winkel of eigen pluktuin een prachtige uitkomst. Dit soort bedrijven zie je steeds vaker en zijn vaak gecombineerd met een vorm van sociaal werk, waardoor er dubbel goed werk verricht wordt!

Abonnement:

 

  • Proefmaand 35 euro
  • Jaarabonnement april-december 275 euro (stroom je later in, dan betaal je de resterende weken)

DE MOESTUIN

Een leuk voorbeeld in het midden van het land is “De Moestuin” in Utrecht Oost; een sociale onderneming met een 2,5 hectare grote tuinderij, moestuinwinkel, lunchcafé en feest- en vergaderlocatie.

Het is werkelijk een verscholen pareltje tussen de voetbalvelden.

Ik heb een proefabonnement voor een maand afgesloten en werd hartelijk ontvangen door Benthe, één van de twee professionele tuinders die de Moestuin bestieren.

Met een abonnement mag je tussen april en december elke week op woensdag, vrijdag of zaterdag groenten komen plukken.  Op de woensdag, vrijdag en zaterdag is er een groot deel van de dag begeleiding van Benthe en haar collega. Aan het begin van elke week ontvang je een Oogstmail met wat er die week te oogsten valt en hoeveel, dit ligt afhankelijk de periode tussen de 3 en 6 verschillende soorten groente en/of fruit per week.

Ik was er op 1 mei en kon verse spinazie, radijs en sla oogsten.

Dit is het derde jaar dat de Moestuin zelfoogst abonnementen aanbiedt en inmiddels hebben ze zo’n 60 enthousiaste jaarabonnees die trouw komen. Binnen de huidige capaciteit is er ruimte voor maximaal honderd, dus er is nog plek!

Naast heerlijke verse, onbespoten groente (ze werken enkel met bijen, sluipwespen en af en toe een slakkenkorrel) biedt de Moestuin volgens Benthe vooral inzicht in het groeiproces, welke groenten in welk seizoen groeien en hoe heerlijk het is om zelf met je mesje een verse krop sla van zijn wortel te snijden.  Van haar vaste plukkers krijgt ze vaak te horen dat ze smakelijker en beter eten van de groenten die zelf hebben geoogst en ook zorgvuldiger met de restjes omgaan. Dit heeft vast alles te maken met het gevoel dat je hiervoor ontwikkelt als je zelf  op je knieën groenten zit te oogsten, die je de weken daarvoor langzaam hebt zien groeien.

Ik ben alvast fan en ben benieuwd wat de komende weken mij aan oogstplezier gaan brengen!

Goed om te weten:

  • De moestuin, winkel en het lunchcafé zijn zeven dagen in de week voor publiek toegankelijk.
  • Je mag een oogst abonnement ook delen of als je op vakantie bent en een vriend of vriendin jouw aandeel laten oogsten.
  • De moestuin beschikt ook over een dierenweide met kippen, geiten, konijnen en twee varkentjes.
  • Met je abonnement krijg je ook 5% korting in de winkel, waar ze naast groenten ook biologische sappen, soep, brood, kruiden en zeep verkopen.

PuinHope_logo

Over ons

Geen rotzooi, maar PuinHope!

Bespaar kosten, beperk afval, draag bij aan duurzaamheid en zorg voor een mooiere en schonere aarde.

Volg ons