Selecteer een pagina

Nooit meer twijfel over wat je vandaag aandoet, nooit meer kledingaankopen waar je spijt van hebt, geld over voor een extra vakantie en een enorme positieve bijdrage aan mens en milieu; klinkt bijna te goed om waar te zijn toch? Dat is het niet! Project 333 krijgt steeds meer aanhangers en het concept is simpel; je kiest 33 kledingstukken voor de aankomende 3 maanden. De rest sluit je hermetisch af en na 3 maanden kies je weer een nieuwe garderobe uit je eigen collectie.

Fleur interviewde Geranda van Amerongen over haar persoonlijke ervaringen met Project 333 en wij vertellen je er graag over:

  • Hoe kwam je erbij om te starten met Project 333?

Een vriendin van mij vertelde over Project 333, ook wel Capsule Wardrobe genoemd. Het klonk geweldig, nooit meer keuze stress en duurzamer omgaan met kleding aankoop. Ik doe dit nu 1,5 jaar dus ik heb inmiddels alle seizoenen meegemaakt en ik ben nog steeds fan!

  • Hoe heb je het initieel aangepakt?

Ik heb hetzelfde weekend mijn hele kledingkast leeggehaald en ben gaan puzzelen. Met zo min mogelijk kleding zoveel mogelijk setjes maken is voor mij echt de uitdaging, nog steeds vind ik dit misschien wel het leukst aan Project 333. De eerste 33 items uitkiezen was het lastigst, ik had zovéél kleding. Hoe breng je dat terug tot 33 items?! Ik ben begonnen met al mijn lievelingskleding apart te leggen. Iedereen heeft volgens mij wel een spijkerbroek die je het liefst dagelijks aan trekt, of die sneakers die overal bij passen en waar je zo op weg loopt. Vanuit die kledingstukken ben ik gaan aanvullen, alleen alles wat matcht natuurlijk!

  • Wat is voor jou het voordeel aan Project 333

Voor mij zijn er 3 voordelen aan dit project. 1. Mijn kledingkast ziet er heerlijk geordend en opgeruimd uit. 2. Geen keuze stress. Omdat ik vooraf de tijd neem om na te denken over setjes en er voor zorg dat ik bijna alles met elkaar kan combineren hoef ik ’s ochtends nooit lang na te denken over wat ik aan doe. 3. Ik koop minder kleding. Mijn uitgangspunt is dat ik begin met mijn koffer(s), maar soms mis ik een seizoen net een item waardoor ik ineens weer veel meer combinaties kan maken. Na mijn keuzesessie heb ik een boodschappenlijstje en alleen dat wat echt nodig is koop ik.

  • Wijk je weleens af van de Project 333 regels? Wat werkt voor jou?

Ja, ik wijk wel eens af. Het uitgangspunt van het project werkt voor mij super, maar ik heb ook wel eens een kwartaal 35 kledingstukken gehad. En als het in april ineens 25 graden is, dan ga ik in mijn koffer echt wel op zoek naar een korte broek. Ik gebruik het project echt als een basis, het lukt mij op deze manier goed om het vol te houden.

  • Wat zeggen mensen om je heen als je ze hierover vertelt?

Veel mensen zijn verbaasd, omdat iedereen denkt dat 33 kledingstukken veel te weinig is en dat je dan altijd in dezelfde kleding loopt. Juist door de vele combinaties valt het nooit iemand op.

  • Wat zijn de nadelen? Heb je tips/trics voor andere mensen om die zo klein mogelijk te maken?

Aan de principes van het project ondervind ik zelf geen nadelen. Soms lopen de seizoenen net iets anders dan gedacht en wordt het bijvoorbeeld sneller kouder, ik ga hier pragmatisch mee om en wissel een shirt voor een trui. Ik denk dat het op deze manier beter vol te houden is.

PuinHope_logo

Over ons

Geen rotzooi, maar PuinHope!

Bespaar kosten, beperk afval, draag bij aan duurzaamheid en zorg voor een mooiere en schonere aarde.

Volg ons