Selecteer een pagina

Het wordt steeds gebruikelijker en makkelijker om ons afval te scheiden. Een nog betere optie is om je afval, dat direct hergebruikt kan worden, bij een lokaal initiatief in te leveren. Een direct recyclebaar product wordt dan niet eerst weer afgebroken tot grondstof en dat scheelt een hoop bewerkingsprocessen. Via google kun je, zeker in de randstad, al veel lokale initiatieven vinden waar ze je oude hout, karton, glas, kleding en soms zelfs plastic goed kunnen gebruiken! Ik ging opzoek in Utrecht, vond drie interessante initiatieven en ging er bij één langs:

Rebottled

Maakt drinkglazen van oude wijnflessen. Rebottled haalt veel lege wijnflessen op bij horeca gelegenheden.  En heb je zelf een voorraadje staan, neem even contact met ze op; daar maak je ze reuze blij mee!  Momenteel zijn ze nog opzoek naar een makkelijke manier om ook particulieren op grote schaal flessen te laten inleveren, omdat hun productielocatie niet erg centraal gelegen is.

www.rebottled.nl

Circular Cycling

Deze jongens maken nieuwe racefietsen van gebruikte materialen. Je koopt er een erg goede racefiets voor een zeer schappelijke prijs. En als je zelf nog onderdelen in je schuur hebt liggen die je niet meer gebruikt, mogelijk kan Circular Cycling ze een 2e leven geven!

www.cicularcycling.nl

 

Buurman Utrecht

Buurman staat voor lokaal hergebruik van restmaterialen. In plaats van storten, verbranden of laagwaardig recyclen krijgen materialen een nieuw leven via hun bouwmarkt, werkplaats en workshops. Ik ging hier een paar dagen na de officiële opening langs om een kijkje te nemen.

Buurman is een nieuwe onderneming van de oprichters van het Hof van Cartesius, een duurzame en creatieve hotspot met veel kleine ondernemingen in het Werkspoorkwartier in Utrecht. Simone Tenda, één van de drie oprichtsters vertelt me enthousiast over de nieuwe onderneming en alle plannen voor de toekomst. Buurman is een bouwmarkt voor tweedehands bouwmaterialen. Je vindt hier onder andere balken, plaatmateriaal, ijzerwaren, lampen, deuren, deurbeslag en isolatiemateriaal.  Binnenkort gaat de webshop online en kun je zelfs vanachter je scherm al kijken of ze hebben waar je naar opzoek bent.

Als ik aankom bij het gloednieuwe gebouw, opgetrokken uit gerecyclede  materialen van een school in Rotterdam, worden er net oude deuren uitgeladen en naar binnen gebracht.  “De overburen wilden van 56 oude deuren af, maar die moesten we dan wel vandaag komen halen” zegt Tenda.  Alles wordt direct opgemeten en gefotografeerd; die informatie kan dan op marktplaats en straks ook in de eigen webshop. Maar langskomen om te kijken wat er allemaal aan materiaal ligt is natuurlijk wel het leukste. Het is ook mogelijk om voor grotere klussen aan te geven wat voor materialen je nodig hebt, en als ze dat (nog) niet hebben dan gaan ze voor je opzoek. Naast bouwmaterialen biedt Buurman diverse workshops, teambuilding activiteiten en kun je een werkbank in de werkplaats huren als je thuis geen ruimte hebt om te klussen.

Voor de toekomst hebben Tenda en haar kompanen grote plannen: een veel grotere loods bouwen voor Buurman, met 300m2 vloeroppervlak voor de werkplaats en bouwmarkt. Hier kunnen ze dan ook specialistischer gereedschap, machines en materiaal in kwijt. Op de bovenverdieping komen ateliers en werkplaatsen van jonge meubelmakers.  Ze toont me een plattegrond waarop het Hof van Cartesius twee keer zo groot is als dat nu het geval is, met de nieuwe Buurman loods in het midden. “De ondernemers die in het nieuwe deel hun werkplek gaan krijgen zijn al geselecteerd, maar het gaat natuurlijk nog wel even duren voor het daadwerkelijk af is.” Tot die tijd zullen de klussers onder ons het even moeten doen met de huidige bouwmarkt en werkplaats: ik ben in elk geval al helemaal fan!

Heb je thuis nog ruw materiaal dat kwalitatief goed is en waar je niets mee doet of dat je anders weg zou gooien, dan kun je ze mailen of  met een appje sturen met een foto en dan geven zij aan of ze het kunnen gebruiken.

Een andere optie is om de materialen in de bak van Buurman te deponeren bij het afvalscheidingsstation aan de Tractieweg (dat zit bij hen om de hoek), of je rijdt zelf even bij ze langs als je op weg bent naar het afvalscheidingsstation. Maar op het moment staan ze vooral te springen om klanten die ze blij kunnen maken met het prachtige materiaal dat ze hebben liggen.  Dus heb je bouwmaterialen nodig, en dan met name hout; ga eerst even kijken bij de Buurman!

Openingstijden winkel:

Wo-Za: 10:00-18:00

www.buurmanutrecht.com

GEZOCHTE MATERIALEN

  • Planken / latten / rachels: langer dan 1.50 meter
  • Balken / steigerplanken / binten: langer dan 1 meter
  • Betonplex: breder dan 50 cm Plaatmateriaal (multiplex, OSB) groter dan 1 m2
  • Hardhout: langer dan 50 cm
  • Wasbakken / aanrechtbladen / tafelbladen / sanitair Vloeren / vloerdelen
  • Isolatiemateriaal (per pak)
  • Bevestigingsmaterialen
  • Volle pakjes ijzerwaren / schroeven / spijkers
  • Ongeopende blikken verf / lak

PuinHope_logo

Over ons

Geen rotzooi, maar PuinHope!

Bespaar kosten, beperk afval, draag bij aan duurzaamheid en zorg voor een mooiere en schonere aarde.

Volg ons